štvrtok 25. októbra 2012

Ako je to s tou ilustráciou.


Cez víkend sa v piešťanskej knižnici konala Prvá konferencia ilustrátorov na Slovensku PIKTO 12. Organizovali ju milí ľudia z Asociácie ilustrátorov (teda, ASIL). Na toto združenie som natrafila akousi náhodou na fejsbúčiku a cesta na konferenciu potom bola veľmi jednoduchá.

Témou premiérového ročníka bola Kniha ako vizuálny celok: ilustrácia a grafická úprava. Musím povedať, že ako outsider som nemala takmer žiadnu predstavu, akým smerom sa môže PIKTO vyvinúť. Rečníci mi, na pár výnimiek nič nevraveli. Pod popiskami v zátvorkách ilustrátor/grafik, sa mohli skrývať hocijakí amatéri. Veď také už dnes robí každý... ALE!

Opak bol pravdou. Na konferencii sa zväčša stretli ľudia z brandže, ktorí sa medzi sebou navzájom poznajú a potreba rozprávať sa o ilustrácii bola citeľná. Nasvedčovali tomu predĺžené prednášky, konfrontačné údery, podnetné panely... Stretli sa tu nielen ilustrátori, ale aj grafici, dizajnéri, zástupcovia vydavateľstiev, pedagógovia. Hovorili múdro, k veci, argumentovali. 

Na pretras prišli vzťahy  vydavateľ/ilustrátor/grafik/tlačiar/detské knižky/učebnice/marketing/nastupujúca éra čítačiek/súčasný stav na Slovensku vs. zahraničie a zásadnou nezodpovedanou otázkou ostáva, či má mať pes rovnaké oči alebo nie... Veľa bolo povedaného, veľa nezodpovedaného.


"Nie sme blbečkovia, čo si z nudy kreslia."
Tomáš Klepoch

Asi najhlavnejšou pravdou je, že slovenskí ilustrátori sú nedocenení a ja držím ASILu palce, aby mal veľa síl v boji s veternými mlynmi. Tu mi napadá, že kto je vlastne ASIL? Padla taká odpoveď, že vlastne „my“ všetci...

Viac si môžete prečítať tuná Ako prichádzajú ilustrátori o ilúzie a početné ohlasy samotných návštevníkov, ako aj fotogaléria sú samozrejme na fejsbúčiku ASIL - Slovak Illustrators Association 

Kde zohnať kvalitné a pekné knižky:
http://www.book-design.eu/

Vlado Michal (Artforum), Peter Bálik (dizajnér), Zuzana Šeršeňová (Slovart) a Juraj Horváth (Baobab)
foto: Martina Zuzana Šimkovičová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára