nedeľa 3. februára 2013

Mám nápad, čo teraz?

Keď dnes začnete podnikať v technológiách, tak nezačínate podnikať ale robíte štartup. Alebo spinof ako Mišo. Alebo si to volajte ako chcete. Je to kopec roboty a idete do toho sami za seba. Ale občas vám niekto pomôže.

Je tu veľa pokusov vytrieskať z tejto bublinky peniaze, vplyv, moc, všeličo. Potom je tu pár iniciatív, ktoré vidia trochu za roh. Kovorky a vzdelávacie pseudoprogramy vyrastajú na každom kroku. Nebudem tu v tom robiť poriadok, skúsim iba nespraviť bordel.

Možno vám už došlo, že vzdelávanie sa začína keď ste mladí. To tu čo do štartupov robí Maxo a jeho IT Experience. Pekná iniciatíva na stredných školách s budúcnosťou. Potom máme víkendové StartupWeekendy, Miškine Awardy ktoré chcú byť štartupovými oscarmi, ale práve kovorky mali priniesť podporu daily run, takej tej naozajstnej práce, ako aj sústavné vzdelávanie.

V Bratislave máme na scéne najmä Connect a the Spot. Connect je možno fajn, ale okrem (príjemného) vianočného večierku mi od nich nejak nechodia invajty a vlastne tí ľudia akosi nechcú chodiť okolo mňa, takže o ňom veľa neviem.

Spot už dlhšie vymýšľa, ako komunite pomôcť. Má na to dobré predpoklady, a to najmä vďaka tým trom na fotke nižšie. Peťo v strede je pán manažér, ktorý nad vecami naozaj premýšľa a vie, čo je to dlhodobo udržateľný rozvoj. Ivo je hardskillista so skúsenosťami so všeličím, od malých systémov po škálovanie obrov. No a Maťo je ksicht, ktorý tomu všetkému dodáva výraz a srdce.

Tento krát prišli s iniciatívou GURU@TheSPOT. Po predchádzajúcich školiacich programoch je to snaha o vytvorenie uceleného formátu, ktorý neprináša iba povrchné nazretia do business otázok, ale i hlbšie zamyslenia a niekoľko hardskill kurzov. Na webe toho ešte veľa nie je, snáď sa to čoskoro zmení. Chalani poskladali celkom dobrú zostavu skúsených prednášajúcich a mentorov, ktorí vám môžu pomôcť začať. Tak im teda poprajme veľa šťastia a poďme ich opiť na grand opening už tento štvrtok (7. február) priamo v Spote, pod KCčkom. Heapstair glasses on!

Maťo, Peťo a Ivo. Snáď konečne zostava, ktorá neprinesie iba reči a filozofovanie


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára