nedeľa 18. novembra 2012

Pokračovanie Startup Madness v Bratislave











Po možno až trochu nečakane dobrom Startup Weekende v Žiline sa štartupové trojtýždnie, ktoré budúci víkend ukončia Miškine Awardy, prehuplo na MatFyz do Bratislavy.

Okrem potu a krvi účastníkov tiekla aj borovička a pivo na skvelých večerných side dishes. Najväčší lev večerov bol rozhodne Honzo, ale čo do pútavosti to celé bolo najmä o awesome organizátorkách a dobrovoľníčkach, ktoré robia startup weekendom v Bratislave dlhodobo dobré meno. Ťažká bude nedeľná afterka, po piatku a sobote naozaj z posledných síl. Uf.

Ale bolo to aj o tímoch a štartupoch

 
Chlapci z Rich Kids prišli s tým, že idú mať fun. Nakoniec zlepili myšlienku špeciálnej (rozumej novej, ďalšej) sociálnej siete, ktorá je iba pre bohaté americké deti. My si na nej veľmi nezazdieľame, ale ak to chalanom vyjde, tak rádovo 300 tisíc bohatých detí bude mať možnosť ukázať svoj životný štýl svetu so štýlom. Tak snáď sa na ten ich štýl bude chcieť aj niekto pozerať.

Dvadsať miliónov ženáčov v Štátoch a milióny zaľúbených chlapov už nemusia držať v hlave výročia svojich polovičiek. Ešte aj náhodné milé darčeky im naplánuje a vybaví apka Best Boyfriend, ktorá zožala dosť že úspech. A nie len u žien. Tety kvetinárky a cukrárky budú lepšie spávať. No a chalani vám na požiadanie spravia graf pre relationships.

O Networkeri som už písal minule. Je to nejaký nový fejsbúk. Hovoria tomu GPS pre netvorking. Niečo povyvíjali, pomenili, podizajnovali, no a máme tu ďalšiu mobilnú apku a tak. A už nebudú B2B ale B2C. A majú nových ľudí.

Gamificc (ktorí ma upútali tým .cc na konci webu) vyrába hry, ktoré hodnotia vaše schopnosti a skilly. A talent a osobnosť. Potom zbierajú dáta, ktoré majú validovať psychológovia a HRisti nad matematickým modelom. Cieľovkou sú MSP v Štátoch, ktoré takto ľahšie nájdu nové talenty, no a my sa tam môžme trochu dovzdelať.

Woppa - The World of Opportunities - Bratislava, SlovakiaNajkrajší pitch, teda vlastne pitcherku (rozumej pitchujúcu slečnu) mala WOPPA (The World Of Opportunities). Tri ženy v tíme jasne hovoria, že pôjde o populárny štartup. Woppa je portál najmä pre študentov, kde si nájdu stáže, výlety a iné možnosti ako zbierať skúsenosti a zážitky zo sveta. Po finálnom pitchi im trochu zavaril Ivo Štefunko, ktorý naznačil, že toho zas tak veľa od septembra nespravili, ale určite sa aspoň snažili. Uvidíme.

Do naozajstného biznisu v logistickom svete sa smelo vrhajú stock me. Skladníkom budú brať prácu ako webovou, tak aj mobilnými aplikáciami, ktoré chcú zrýchliť a zefektívniť váš sklad. Keďže usúdili, že veľké firmy na to niečo majú, chcú sa orientovať na menšie spoločnosti. Na finálnej prezentácii sa rozhodli riskovať a jednak prezentovali dvaja, jednak niečo naživo ukazovali. Prečo si stále ľudia myslia, že to je lepšie ako video síce nechápem.. ale aj tak im vypršal čas skôr ako k tomu naozaj prišlo. Ale je pekné vidieť, že niekto ešte stále rieši aj naozajstné problémy, nie len UX pre voľný čas.

Best Fit je aplikácia (mobilná, to treba). Hovorí slečnám, čo si majú obliecť. Snáď tam bude nejaký hack, ktorý odporučí "nič", inak budú chalani musieť chytiť strašný virál, aby to ľudia používali. Aj keď priznávam, že veľmi tejto sfére biznisu nerozumiem, ale môže to byť pekné, klikať na fejsbúčiku, v čom tá vaša kamarátka vyzerá najlepšie. Robia to chalani z THENandNOW. Penetráciu na trh veľmi neriešili (targetujú ako skoro všetci na víkende Štáty), ale nápady majú rozhodne zaujímavé.

Šablík totálne zabil, zadelil, proste sa poučil z našich zvieracích štartupov a spravil behaciu aplikáciu iRunFromDogs. Parádne videjo, dobrá prezentácia, vidno, že chalani už fakt vedia ako na to, sú zohratí a pracujú efektívne. Ak ste tučný, musíte behať, a keď budete behať pomalšie ako treba, doženú vás psy, potrhajú, dohryzú, no a tie strašné zvuky štekania a trhania. Navyše, za ten krátky víkend sa im podarilo spraviť funkčnú iPhone-ovú aplikáciu.

Už v Spote celkom zabehnuté Instando si prišlo nahnať pár ďalších ľudí a vyriešiť technické problémy. Tu k tomu dostali relevantný mentoring zadarmo, tak prečo nie. Chalani hľadali najmä sieťara a chceli dotiahnuť problémy typu pomalá wifi na konferencii, a tak. Možno je trochu škoda, že predmetom startup weekendu začína byť pre existujúce projekty hajrovanie ľudí. Aj keď nemožno uprieť, že našli problémy, ktoré tu chceli vyriešiť, a snáď ich aj vyriešili. A inak robia tiež niečo pre konferencie, ľudí na nich, networking, a tak.

Porota klasika, tím Azetu, Neulogy, Piano a Can. Rozhodovanie bolo možno trochu ľahšie ako minule, boli tu lepšie aj horšie nápady. Rozhodli takto:
1. miesto: Best Boyfriend
2. miesto: stock me
3. miesto: iRunFromDogs

Ešte predtým ale Peťo vyhlásil špeciálnu cenu Spotu (ktorou je pochopiteľne pobyt v Spote). No a pol roka v Spote strávia chalani z Gamificc.

Víkend bol náročný a plný networkingu, zábavy a skúseností. Mnohí si otvorili oči, niektorí peňaženky, ale rozhodne môžte ľutovať, ak ste sedeli doma a neprišli na MatFyz. Všetci sa už tešíme, keď sa startupovské akcie trošku utrasú a nebudeme tu mať tri must-attend ívnty po sebe. Potrebujem dovolenku. A nezabudnite, že cieľom každého štartupu je aj tak stať sa korporáciou ;)

Pekné fotky

Najmä vďaka Lucke a Zuzke
V znamení lásky..

To nie sme znudení, to iba ako forma

 
Sexi organizátorky (a nejaký chlap)

Dav
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára