štvrtok 27. marca 2014

Košický Startup Weekend 2014


Košice sú jedným z najlepších miest. Je tu veľa pekných barov, kaviarní, a jeden Startup Weekend. Ten sa tohto roku odohrával v priestoroch knižnice TUKE, kúsok od centra.

Víkend organizovala partia 5tich super organizátorov, na čele s Peťom. Podarilo sa im prilákať skoro 50 účastníkov, usadiť ich v naozaj príjemnom prostredí (viď fotky nižšie) a nás cezpoľných ubytovať na pohodlnom intráku hneď vedľa. Catering veľmi dobrý, Internet fungoval celý čas, slnko svietilo, všetko, ako treba.

Potom prišla Irina-Paula Albu, veľmi striktná rumunská facilitátorka (dnes taký Startup Weekend už nemôže moderovať hocikto. Treba na to vyškoleného certifikovaného facilitátora). Prísna bola najmä čo do formátu, takže Maťo takmer nemal svoju úvodnú prednášku o tom, ako sa stať milionárom, tímy nedostali how-to-pitch prezentáciu, a tak. Ale mali exotickú motivačnú zoznamovaciu hru, kde pitchovali náhodné slová.

Potom už prišlo tradičné prezentovanie nápadov, na ktoré má každý približne 61 sekúnd. Zmes opensource, non-profit, klasických business vecí ako osobný tréner, profesijné siete, a prekvapivo veľa už načatých projektov či spin-offov. Niektoré, žiaľ, aj po slovensky. Pre problémy s ozvučením a slabšiu prípravu spíkrov sme veľa nápadov nepočuli, alebo sme im nerozumeli (s nostalgiou spomínam, ako sme s Blamie náš úvodný minútový pitch chystali asi štyri hodiny).

Počas víkendu tímy brainstormovali, vymýšľali, kreslili, alebo niečo kódili. S mentormi sme sa však zhodli, že výkon tímov počas víkendu bol naozaj menej ako štandardný; nebolo vidieť šialencov kódiacich do rána ani nevyspatých odpadávajúcich štartupistov v nedeľu poobede. No a, do posledného dňa vlastne nebol známy formát final pitchu, teda jeho dĺžka.

Aj vyššie uvedené faktory sa podpísali na veľmi rôznorodej kvalite nedeľných finálnych pitchov. Od semi-profesionálov, ktorí vedeli presne ako na to, až po rozbité pitche, ktoré nám veľa nepovedali. Ale však si prečítajte sami.

TrendWatch! (What If)
V prezentácii mali psa. Nemali mačičku, mali psa.
TrendWatch chce vytvoriť lacnejšiu a jednoduchšiu náhradu za existujúce big data management programy. Tím prišiel s existujúcim produktom, do ktorého chceli správu dát predajcov (zákazníci, produkty, transakcie), ich analýzu a jednoduché trendovanie zakomponovať ako nový (významný) modul. Vyhýbajú sa nejakému štandardnému (web services, xml schema) vstupu, veria v kompatibilitu dát obchodníkov; a nemajú radi ISO certifikácie.
Zarábať budú najmä mesačnými poplatkami , konzultáciami, a úpravami na mieru.

Mina Bellus
Tento tým je chránení prezentáciou v slovenčine s nepeknímy hrúbkamy. To je fakt taký problém na Startup Weekende nájsť jedného človeka, ktorý vie prezentovať anglicky, a zobrať si ho na víkend do tímu?!
Robia váhu na meranie zvyškov alkoholu pre bary. Toto kedysi chceli myslím robiť nejakí moji bratislavskí kamaráti. Tím prišiel s patentom chráneným hotovým výrobkom, takže vlastne asi akurát si robiť PR.

Brain Streaming, ktorí ale nakoniec neprezentovali.

Galileo
Vyrábajú modulárny router na audio a video. Trochu to zabudli vysvetliť a prešli k ich výhodám a trhu.. a parametrom modularity. Nezvládnutá príprava na prezentáciu. Teda prezentácia. Na konci ukázali obrázok, aby sme konečne dostali predstavu. A excelovú tabuľku a hokejkový graf. Ak celý víkend pripravovali prezentáciu a robili networking, produkt už bol vymyslený predtým, tak asi mali viac času piť ako ja.

Chargebrella (Sunnie)
Počas prezentácie som dostal „I know it’s boring but, please, shut up!” od facilitátorky.

Horšia angličtina a zjavne žiadna príprava, ale prezentácia názorná a jasná. Chalani vyrábajú dáždnik, ktorý zároveň funguje ako mobilná solárna nabíjačka. Už to majú patentované, neviem, čo robili cez víkend, a ako povedal Ivo, nevyzerá to veľmi prakticky. Brali ste si už niekedy dáždnik na turistiku? A, múdrosť, nepoužívajte v prezentácií slovo beach“, ak to neviete povedať.
Chalani chcú ísť cez KickStarter, asi motivovaní postupom Goldee (ktorá inak sídli kúsok od knižnice TUKE).

Right People
Polačko a spol. zložili bratislavský štartup, ktorý prišiel s čerstvým nápadom, zvládnutou, i keď trochu nejasnou a nervóznou prezentáciou (možno treba ľudí opäť učiť, že je dôležité vedieť sformulovať, čo je vlastne to mäso, čo idú vysmážať). Ide o viac-menej neziskový projekt pre podporu dobrovoľníkov, ktorých budú financovať úspešní CEOs. No a keďže CEOs majú radi, keď môžu do toho, čo podporujú, rozprávať, a vidieť za tým fyzických ľudí, ktorí s nimi kooperujú či komunikujú, tak im to dovolia.
Získavať zdroje chcú, veľmi logicky, aj formou grantov. Dobrý projekt, i keď ťažko povedať, či to je naozaj startupweekendový formát štartupu.

Twiga Tickets
Títo chalani z Bratisky prišli s myšlienkou naprogramovať eventbrite. Potom rozšírenie na neho. Potom skoro odišli, lebo sami chápali, že to nejde. A potom ostali a spravili fotogenické e-lístky J Aj s Dodovou pomocou mali peknú prezentáciu.
Začínali siláckymi rečami, že pre nich neexistuje konkurencia. Projekt je o príprave kustomizovaných lístkov. Teda taká hipsterčina, ideálny StartupWeekendový projekt. Škoda, že pre problémy zo začiatku nemali prakticky žiaden čas niečo spraviť, teda exekúcia počas víkendu malá; podarilo sa im dostať aspoň k nejakým odhadom, prieskumom a prepočtom nákladov a videli sme draft aplikácie.

Firefly (iBeacon)
iBeacon je nová trendová vychytávka od ľudí okolo Jobsa, taká malá vec, ktoré môžete mať rozhádzané po obchode, a oni budú komunikovať s vašim iPhone-om. Dá sa to trackovať, robiť marketingové veci, a tak. Chalani robia SaaS platformu pre využitie tejto technológie predajcami či inými záujemcami. Majú pripravený aj celkom schopný business model, malé systémy budú zadarmo, spravili základnú analýzu trhu. Ich hlavnou konkurenciou možno nebudú iba výrobcovia samotných zariadení, ktorí poskytujú aj nejaký ten softvér, ale perspektívne i veľkí SW hráči. Za svoju hlavnú výhodu považujú univerzalitu, neorientujú sa na žiaden špecifický iBeacon od konkrétneho výrobcu. Dobrá prezentácia.

Good Move
Je webová platforma pomáhajúca ľuďom, ktorí sa sťahujú, komplexnými informáciami o ich cieľovom meste. Targetujú priamo americký trh. Chcú začať z New Yorku. Dobrá prezentácia aj prezentujúci s lepšou angličtinou ako Ftáčnikovou (povedal Marek), zrozumiteľné a priamočiare. Šíriť sa chcú cez partnerstvá s relevantnými firmami a ATL marketing na letiskách či staniciach. Zo začiatku budú priamo zamestnávať niekoho, kto bude zisťovať odpovede, časom to snáď zvládne dav.

Wedding Day (Easy Svadba)
Ďalšia platforma pre svadby, kde nájdete všetky informácie, kalendár, plánovač, môžete si spraviť profil pre svoju svadbu, a tak. Začať chcú na Slovensku, spravili hrubý prieskum trhu a majú predstavu o jeho veľkosti. 




Nebol pič tréning, takže kvalita väčšiny prezentácií výrazne utrpela (možno okrem tých, čo to už robili, a najmä prezentácia Good Move bola naozaj dobrá). Tímy nezdôraznili, čo spravili počas víkendu. Mnoho projektov bolo rozrobených alebo „hotových“ už pred víkendom, takže nie je jasné, kto čo reálne spravil tu a teraz. Ale aj napriek tomu či práve preto celkom dobre poskladaná porota rozhodla takto:

1. miesto – Firefly

2. miesto – TrendWatch

3. miesto – Galileo (zlá prezentácia, ale produkt riešiaci naozajstný problém)

Gratulujeme víťazom.
V Košiciach sme zažili veľmi príjemný víkend. Organizátori ukázali, ako možno využiť potenciál regiónu východného Slovenska. Tímom ostáva už iba popriať veľa úspechov v ďalšej práci. A vy si pozrite fotky. Všetci sa však môžeme tešiť na ďalšie kolo košického Startup Weekendu, ktorý nám organizátori sľúbili.

 
 
 
Za fotky nižšie patrí vďaka organizátorom.
 
Networking, práca, a tak

Maťo Ftáčnik rozpráva o manželstve. Fakt!

Výber po úvodných pitchoch

Sprav si svoje slniečko z pohára. Zábavka, ktorej tu podľahol snáď každý.

Porota sústrediaca sa na štartupy. Jaro sústrediaci sa na prežitie po včerajšej párty.

Viac či menej víťazi

Elitný mentorský tím

Skupinovka


Organizátorka a organizátori

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára