štvrtok 30. októbra 2014

Tým podfinancovaným slovenským vedcom



Veda je dobrá vec. Výskum posúva spoločnosť, robí, že z nás nebude výrobná hala európy a tie ďalšie veci, čo všetci viete. Ale štátna veda na Slovensku nie je takmer mŕtva len kvôli peniazom.

Výskum sa u nás robí. Štátny aj súkromný. V ďalšom hovorím najmä o výskume aplikovanom, o tom základnom veľa neviem.

Možno by mohol niekto našim vedcom povedať, že by tú vedu mohli začať robiť užitočnejšie. Párkrát som sa pokúšal nejaký spoločný výskumný projekt súkromnej a verejnej sféry spraviť. Prakticky sa to nedá. Celý výskum si musí spraviť súkromná spoločnosť; vďaka SAVke alebo tým pár použiteľným univerzitám sa to, ak máte šťastie a kontakty, pokryje peniazmi z nejakého programu, grantu, eurofondu. Inak zväčša nespravia nič.

Vykazuje sa, že na tom robia veľké vedecké mená, páni profesori, a tak. Ale oni na to nasadia na školách doktorandov, na SAVke tých mladých pracovníkov či ako sa to volá. Čo by mali byť šikovní progresívni mladí ľudia. Možno aj sú, ale nerobia zvyčajne (na týchto projektoch spoločného výskumu) takmer nič. Nečudujem sa im, za 500 EUR by sa veľmi nechcelo ani mne. Ale na čo sa tu potom hráme? Profesori chodia po konferenciách networkovať a rozprávať a podpisujú výstupné papiere tých projektov. Výskum si tak musí spraviť sám komerčný partner. Niečo ako štátna veda (v prípadoch, ktoré poznám) nefunguje.

Týmto nechcem nijak zahanbiť tých, čo niečo robia - určite sú, vždy takí sú, aj na MatFyze nejedného poznám, čo sa naozaj snažia. Ale tých 3000 niečo ľudí na SAVke proste firmám a aplikovanému výskumu veľmi nepomáhajú.

Úprimne by som zo svojich daní ďaleko radšej platil vedu ako štátne zdravotníctvo, školstvo alebo iné istoty. Ale vedu, ktorá by fungovala. Radšej by som videl 15 expertov v jednom odbore ako 3000 ľudí, čo sa venujú všetkému a neprodukujú toho veľa. Tí pätnásti by sa, aj z takýchto zmiešaných komerčno-štátnych výskumov, uživili aj bez rozpočtovej položky. A áno, na základný výskum chceme platiť dane. Ale na naozajský výskum, kde to ľudia naozaj robia.



Dajaké veci, čo ma dohnali k napísaniu blodžíku:
http://video.tyzden.sk/tomas-pristiak/2014/10/29/vedci-vlada-sa-sprava-kratkozrako/?fb_action_ids=10205411052979944&fb_action_types=og.likes

http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/vedci-sa-vzburili-hovoria-o-likvidacii-sav-a-vypli-slovniky.html

http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/878391-obrazom-vedci-zo-sav-sa-buria-mensi-rozpocet-je-nebezpecny/

http://www.teraz.sk/slovensko/vedci-zo-sav-su-nespokojni-s-rozpocto/102037-clanok.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára