štvrtok 18. decembra 2014

Hrdinovia slovenskej štartupovej komunity 1

Časť 1: Mišo Hood (Mišo Truban)

 

Miso Hood



Aby som to uviedol. Borovička bude písať nepravidelnú sériu na pokračovanie o ľuďoch a firmách, ktoré nám pomáhajú. Nám ako komunite, ktorá sa motá okolo štartupov, podnikania, mladých biznisov a vecí podobných.

Hrdinom prvého vydania je Mišo Truban. Celkom si ho viem predstaviť s takým dlhým lukom ako strieľa šípy v lese. A fakt, však sa pozrite na fotku. Z článkov na forbes, topkách, a podobne už mnohí poznáte jeho úspechy a  aktivity, najmä netypické vedenie webhostingovej firmy (ktorá sa vraj pôvodne volala Websuport lebo nevedeli, koľko „p“ tam má byť a rozbiehali ju kdesi u mamky v pivnici), iný prístup k zamestnancom, klientom a svetu. Niektorí ho poznáte aj osobne, či už z parties (o ktorých sa často dočítate aj na borovičke), panelov, diskusií, rozhovorov, alebo len tak z piva. Dnes ho však skloňujem skôr pre druhý rozmer jeho aktivít, pre podporu komunity.

Je málo ľudí a firiem, ktoré si uvedomujú, že by mohli pomáhať aj inak ako posielať vodu deťom v Afrike. Mišo vždy ochotne príde či už porotcovať StartupWeekend, posadiť sa do panelu, pomentorovať, alebo len tak na kávu, ak chcete s niečím poradiť. V rámci WebSupportu dlhodobo podporujú aktivity zvýhodnenými hostingami pre dobročinné organizácie, zľavami a výhodami pre neziskovky a iné projekty, ktoré podľa nich majú zmysel. Proste sa s nimi dá dohodnúť; aj keď vám málokedy pošlú peniaze ale ochotne pomôžu svojimi službami či produktami.

Inak Mišo si včas uvedomil, čo je to diverzifikácia. V podstate od začiatku sa okrem hostingu snaží rozbehnúť aj iné vertikály, či už NiceReply, inHiro alebo ďalšie vychytávky, ktoré snáď majú budúcnosť. Takmer každý rok nejaký jeho tím stretnete na Awardoch s novým spin-offom. Možno by ešte mohol ľudí posielať brainstormovať na Startup Weekend a bolo by to úplne super, proste inovatívna firma.

V piatok robia párty. Je to taká párty roka pre celú komunitu, už štvrtým či piatym rokom. Byť tam znamená stretnúť aj klientov a partnerov WebSupportu, ale najmä ľudí z čela komunity či spoza partnerských a kamarátskych projektov. No a ľudia sú to, čo tou komunitou hýbe; preto je super, že sa majú kde opiť a zabaviť.

Málokto viete, že Mišo investuje. Trebars do croptek.sk. Ešte častejšie ho však postrehnete niečo sprostredkovávať a vybavovať; keďže chodí behať polmaratóny s asi všetkými (piatimi) bratislavskými investormi, oplatí sa s ním poradiť, čo ďalej s vaším projektom.

No a aj pre toto keď tak chodím po tých nekonečných auditoch ľuďom môžem smelo odporučiť, aby s ním spolupracovali. Lebo vás proste neo..babre a je to taký ten moderný podnikateľ, čo to skúša robiť normálne.

Tešte sa na voľné pokračovanie s ďalším hrdinom našej komunity.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára