streda 22. apríla 2015

Chobotnička alebo hackeri proti mafiánom

Bol som na krste asi najlepšej slovenskej knihy čo som v poslednej dobe čítal. Chobotničky. Prepracovaná detektívka z IT prostredia. Vydaná Ikarom, napísaná mojím kamarátom Mirom Hrubjakom. Pozrite si aj trajler:


Po dlhom čase som niečo prečítal takmer naraz. Miro naozaj dobre vymyslel ako z kancelárskeho ajťáka spraviť pomstiteľa, ktorý útočí zbraňami, proti ktorým sa náš svet ešte stále nie je pripravený brániť. Nastrčená BTSka, monitorovanie pohybu cez smartfóny, doma vyrobené zabezpečovacie systémy, botnetové siete, a to všetko tak, že to pochopí aj laik. Možno si čitatelia začnú dávať aspoň trochu pozor na svoje zariadenia a dáta; Miro totiž neukazuje iba sofistikované útoky, ale aj triviálne úniky spôsobené nepozornosťou či odmietaním základných pravidiel zabezpečenia. Časom do deja zasiahne aj hacker Sudánec, ktorý pomôže s technicky náročnejšími vecami. A Lucia, ktorá situáciu skomplikuje, ale aj zachráni ako novinárka. K tomu veľa napätia a zaujímavých zvratov. Najmä ten koniec..

Už v knihe sa dočítate aj o fóre, na ktorom ľudia vďaka Danielovej pomstiteľskej skupine odhaľujú a prečisťujú našu spoločnosť. Fórum, samozrejme, existuje aj v skutočnosti a môžete sa na ňom podeliť o svoje dojmy z knihy či položiť hlavným hrdinom otázky. Nájdete tam aj niekoľko malých hackerských výziev, tak smelo háčkujte ;)

Odporúčam prečítať. Kúpite napríklad v Panta Rhei.

Ďalšie články a rozhovory o knihe:
http://aktualne.atlas.sk/chobotnicka-it-triler-zo-slovenskeho-prostredia/showbizz/knihy/
http://kultura.pravda.sk/kniha/clanok/351475-miro-hrubjak-chobotnicka-drsny-triler-o-boji-hackerov-s-podsvetim/
http://www.24hod.sk/vychadza-triler-chobotnicka-z-pera-slovenskeho-autora-mira-hrubjaka-cl352473.html
http://onavie.sk/index.php/onavie-co-je-nove/item/1171-knizka-chobotnicka-je-plna-napaetia/1171-knizka-chobotnicka-je-plna-napaetia
http://gregi.net/clanky/miro-hrubjak-napisal-knihu-chobotnicka-olga-feldekova-ju-vypravila-do-knizneho-sveta/#.VTemm-n9mwU

Fotky musia byť:
Krst začal hackerským útokom na mobily účastníkov
 
Krstilo sa klávesmi z rozbitej klávesnice
Ženy Mira milujú

Chobotnička a šampanské
Chutnejšia verzia chobotničky na veterníku

Ruka presilená ale bolo to super

1 komentár:

  1. Ozaj moc dobrá, čítavá knižka. Tiež som nad ňou strávila jeden dlhý večer, namiesto dorábania vecí pred dôležitým termínom, ale nedalo sa prestať.

    OdpovedaťOdstrániť