nedeľa 25. novembra 2012

Miškine Awardy

Suverénne najlepšia akcia týkajúca sa štartupov v tomto roku. Ak som niekedy hovoril, že StartupWeekend Bratislava je profesionálne a skvelo zorganizovaný, tak musím napísať, že Miška, ktorá mimochodom zadelila design ako sa patrí s nádhernými vlasmi, spravila niečo, čo tu nerobí nikto iný. Voviedla kultúru, zmyselnosť, zábavu a profesionalitu do tak trochu šedého sveta štartupov. A i napriek tomu táto slečna všetko udržala v príjemnej neformálnej či semiformálnej atmosfére, kde prebehol networking, aký som nevidel ani v tej Viedni. Startup Awards možno naozaj majú šancu stať sa Oscarmi pre štartupy.

Ale nie, nepil som, možno aj to je tá chyba (som choručkýýý :( aj preto sedím doma a nešaliem na afterke). Bolo to proste fajn, všetci vyzerali, že sa cítia príjemne. Aj ketering bol dobrý. Možno ten Keynote speech nebol celkom podľa môjho gusta ale nevadí. No a skoro sa aj držali plánovaných časov.

V súťaži boli 4 (štyri) kategórie. Mne sa najviac páčila kategória Science (rozumej veda, pozn. prekl.), kde boli projekty, ktoré robili niečo naozajstné a (skoro až) rukolapné. Skutočný výskum v genetike robí Geneton (ktorý asi neúmyselne celkom zabil frázovaním; " there is a problem. There are 12 mil. pregnant women." :) inak určovali myslím pohlavie dieťaťa) a už tristokrát prezentované hranie sa s osvetlením vo vašom dome GoldenFishLighting (ktorí mali inak fakt dobrú prézu s ukážkou ako to funguje, konečne!).

Môj tajný favorit Jano Barani prišiel s lietajúcim strojom, z ktorého raz spraví lietajúcu motorku, na ktorej budeme s Barboricou chodiť na borovičku, lebo ju budeme môcť šoférovať aj s nejakým tým promile v krvi. No a vyhrali po očarujúcom pitchi Andrej Mošať s Vincentom, ktorých ja poznám ako myspectral, ale tu boli ako ASpace. Muselo to prísť. S pekným a lacným spektrometrom a pár ďalšími vychytávkami tu pobehujú už dosť dlho, sú šikovní a skromní, tí chlapci proste stoja za to.












V kategórii art&design sme videli ekolyžičkovidličkonožík, niečo na socializáciu pre gamerov,
virtuálne bubny a čarovnú stoličku asana, ktorá asi najviac upútala publikum. Prezentáciou. Keď pitcher desiaty krát zdôrazňoval, že stolička je rectal-free a netlačí na vaše genitals to nešlo inak. Hoci sú tie stoličky šialene drahé a bude z toho keď tak módny trend pre pózerov typu iPhoneisti, boli fakt dobrí.

Society kategória bola o veciach ktoré nejako pomáhajú svetu a vesmíru okolo nás. Vyhrali Mapz, ktorí pomáhajú nevidiacim a slabozrakým remote navigáciou. Pekný projekt. Ešte sme tu mali Lukášov systém pre dobročinné zbierky. Trashout sme už videli, je to niečo ako ďalšia vrstva do google maps, v ktorej sa nahlasujú skládky. No ale mne sa veľmi páčil owNET, čo je projekt na optimalizáciu pomalých pripojení do Internetu v krajinách tretieho sveta.

V digitále okrem môjho snúbenca bol aj CallInspector optimalizujúci výdavky za volania a starí známi z Instando, čo je taká tá sociálna sieť na konferencie. Možno trošku nepredvídavo ale vyhral Excalibur, čo je experiment v oblasti informačnej bezpečnosti. Chalani skúšajú postaviť nové paradigmy bezpečnosti na webe na starých technikách s novým lookom. Veľmi som do toho neprenikol technicky zatiaľ (na webe nemajú nič), ale stavať firmu v IB bez nejakého silného backgroundu a partnera je veľmi odvážne.

To bola súťaž. Podstatný bol ale networking a tie veci okolo. Boli tu všetci, ktorí vo svete štartupov majú čo povedať a boli v skvelej nálade. Atmosféru dodávala živá hudba s krásnou multifunkčnou speváčkou, ktorá hrala na nástrojoch, aké som asi nikdy nevidel.

Tak či onak. Úroveň bola fakt vysoká. Bolo vidno, že tie štartupy niekto vyberal. Dúfam, že sa mi podarí zapísať sa na zoznam aj o rok.

Pridávam pár pekných fotiek od Zuzky:
Panel o investovaní do štartupov

Víťazi a ľudia okolo nich


Networking
 

2 komentáre:

  1. A toten Geneton si hovori startup? Ved oni maju sto rokov uz, ci?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Viacero zo zucastnenych startupov je tu dlhsie; ci GoldenFishLighing, alebo Instando. Aj Asana vyvijala niekolko rokov. Otazka ci a co je startup je dost relativna a kedze vyber robilo Neulogy a spol., je to otazka skor na nich; ak Ta to zaujima, kontaktuj napr. Misku (@MichaelaJacova).

    OdpovedaťOdstrániť