nedeľa 13. septembra 2015

Celí tí utečenci sú naša chyba

Problém, ktorý tu máme s imigrantami či utečencami je chyba Slovenska či Česka. Celkom poburujúce, že? V hlave to mám odkedy som dakde čítal o nejakom moslimovi v Pešti, ktorý hovoril, že nemá nič proti Srbom.. ale Slovensko a Česko sú priamo zodpovedné ako členovia NATO. A nie len to.
Keď sa o ničom takomto s niekým rozprávate, vždy je dôležité stanoviť si nejaký historický bod, za ktorý sa už nejde. Ono totiž, keď to nespravíte, tak každý vždy môže vytiahnuť niečo staršie. Ak sa budeme baviť o pozícii Slovenska v Európe a jeden argumentuje Mníchovom a druhý Tureckými vojnami, každý má pravdu. Ja som si zvolil za svoju "modernú históriu" obdobie od konca prvej svetovej vojny.

Budem pracovať najmä s týmito odkazmi:
http://www.mzv.sk/sk/zahranicna__politika/slovensko_v_nato-cesta_slovenska_do_nato
http://www.mosr.sk/zahranicne-operacie/

1999 - Slovensko ponúklo svoj vzdušný priestor pre lietadlá bombardujúce Belehrad
2004 - Slovensko sa stalo plnohodnotným členom NATO. To znamená, že Slovensko prispieva do rozpočtu NATO, je jeho plnohodnotnou súčasťou, podieľa sa na schvaľovaní a organizácii akcií NATO, jeho aktivitách a činnostiach

Podľa Ministerstva obrany:

"Aktívna účasť Ozbrojených síl Slovenskej republiky vo vojenských operáciách a mierových misiách medzinárodného krízového manažmentu patrí od vzniku samostatnej Slovenskej republiky ako aj samotných ozbrojených síl medzi priority zahraničnej a bezpečnostnej politiky"
Toto je super, jediný problematický bod v uvedenej vete je to mierový. Dá sa o tom diskutovať, dajú sa o tom viesť spory, môžeme s tým aj nesúhlasiť, ale to je všetko, čo sa proti tomu dá robiť.

"Spočiatku sme participovali len na misiách OSN, neskôr sa však účasť rozšírila na  finančne, personálne a kvalitatívne náročnejšie operácie a misie NATO a Európskej únie"

Najčastejší argument "prečo NATO", ktorý počúvam, je naša bezpečnosť a ochrana.
1938 - Mníchovská dohoda - boli sme "predaní" Nemcom
1945 - Postupimská (možno aj skoršia) konferencia - predaní Sovietom

Príde mi dosť pochopiteľné, že v stave núdze nás "mocnosti" ochotne predajú. Je to logické a my by sme asi spravili to isté. Chcem tým iba spochybniť ten argument o našej ochrane. Aj vtedy sme mali medzištátne zmluvy o vzájomnej vojenskej pomoci. Každá zmluva sa dá vypovedať, keď treba.

Priamy vplyv Slovenska na vývoj na Strednom východe a ďalších moslimských alebo historicky moslimských oblastiach; súčasná účasť v operáciách:
- Operácia RS v Afganistane
- Operácia v rámci veliteľstva NATO v Bosne a Hercegovine
- Operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine
(- Misia EUMM v Gruzínsku)
- Misia OSN UNFICYP na Cypre
- Pozorovateľská misia OSN UNTSO v Izraeli a Sýrii

A priama vojenská účasť. Od júla 2003 v Iraku pôsobila slovenská ženijná jednotka. V siedmich rotáciách sa postupne vystriedalo 716 vojakov. Ich úlohou bola najmä likvidácia munície a odstraňovanie mín. Teda ak sa nemýlim. Čo sú vojenské jednotky, ktoré sú súčasťou invázie, ak si to, samozrejme, nechcete interpretovať inak.

Cca 10000 ľudí (jedna zo skupín) podporujúcich operovanie našich vojakov v Afganistane - Fejsbúčik.

Viac si viete poggogliť, moje ročníky si pamätajú, aké napätie vládlo a aká bola u nás atmosféra, keď sa čakali prvé bomby v Bagdade. Neviem nájsť prieskum verejnej mienky na podporu útoku na Irak či Afganistan, bohužiaľ. Ak nejaký máte, prosím, pošlite.

Teraz si to predstavte naopak. Žijete v krajine, ktorá nie je ideálna, je tam nejaký totalitný režim, alebo tak. Pracujete, živíte rodinu, whatever. Zrazu prídu západné kresťanské krajiny a tú vašu prakticky zničia. Žiadne zavádzanie demokracie, diskusiu o rope chcem radšej vynechať, čisto z pohľadu mňa ako obyvateľa Afganistanu či Iraku, oni prišli a spravili bordel, teraz sa tu nedá normálne žiť. Vychovávate deti. Tie rastú a niečo im musíte povedať, keď sa pozrú okolo a vidia, že to nie je výhra. Ste jednoduchý človek, tak im proste poviete polopate, že to típci z NATO prišli, pohádzali bomby, zvrhli režim a nevedia nastoliť poriadok. No môžete potom nemilovať západ?

Najväčším radikalizujúcim prvkom je podľa mňa absencia vzdelania. Človek, ktorý sa narodil do ťažkých podmienok, ktoré sme naozaj spôsobili my, lebo to my sme v NATO a my tam platíme členské a posielame ľudí, ktorému to tak povedali rodičia, a ktorý nevie ani poriadne čítať (lebo vďaka nám tam nefunguje ani normálne školstvo), takže si nevie reálne spraviť analýzu, čo skutočne píše Korán a čo sú iba bláboly fanatikov čo ich huckajú na útoky, proste radikálom bude. Celkom mu rozumiem (aj keď to, samozrejme, odsudzujem ako každú inú formu násilia), lebo je to skôr moja ako jeho chyba.

No a potom spravia atentáty po našom západnom svete. Naši ľudia sú síce ako tak vzdelaní a rozumní ale vôbec nevnímajú, že existujú iné kultúry ako tá naša, alebo že by mali premýšľať nad tým, čo sa deje. Oni chceli svojím hlasom pomôcť nastoliť demokraciu a spraviť mier. A nikdy im nenapadlo, že tým spravia vojnu, kde môžu byť stále radi, že jediným dôsledkom tejto vojny pre nich je vlna migrantov.

Disclaimer: áno, naozaj ide iba o zamyslenie, neponúkam žiadne nápady na riešenie, rozhrešenia, ani súdy. Jediný súd, ktorý môžem vyniesť, je, že keby všetci mohli piť borovičku, mnohé problémy by sa možno riešili jednoduchšie. Ale tým zas poukazujem na moje nepochopenie druhých kultúr a náboženstiev ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára